Home Vox medici Articole Conf. Daniela Bartos Conf. Dr. Daniela Bartos: Nu mai vreau sa fiu ministru!
Vox medici - Doctor Conf. Daniela Bartos
articol pe larg
Conf. Daniela Bartos
Medic cardiolog
1994-prezent: Sef Sectie Medicala
I, Spitalul Clinic de Urgenta
Floreasca 1992-1996: Director
Adjunct, Spitalul Clinic de Urgenta
Floreasca 1996 (Ian-Aug.):
Secretar de Stat, Ministerul
Sanatatii Publice 1996
(Aug.-Dec.): Ministrul
Sanatatii 1996-2000:
Vicepresedinte Comisia pentru
Sanatate si vezi tot

Conf. Dr. Daniela Bartos: Nu mai vreau sa fiu ministru!

18 Septembrie 2010

Dr. Daniela Bartos este sefa sectiei de Medicina Interna si Gastroenterologie  din cadrul Spitalului  Clinic de Urgenta Floreasca. Pe parcursul carierei sale, medicul a punctat pe mai multe laturi. Astfel, pe langa profesia de medic pe care si-o exercita si in momentul de fata, dr. Daniela Bartos a reusit sa exceleze si in cariera politica. Timp de trei ani (2000-2003), medicul a ocupat functia de ministru al Sanatatii.

Medicul specialist este si membru  fondator al Fundatiei Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, iar in prezent este medic in Uniunea Medicala Balcanica.

Oana Ciornia (O.C.): Meseria de medic este una frumoasa si palpitanta. Care a fost motivul pentru care ati preferat sa va alegeti o astfel de profesie?
 
Daniela Bartos (D.B.): A raspunde la aceasta intrebare presupune sa ma reintorc in timp, respectiv pe la varsta de 16 ani. Atunci am avut pentru prima data contact cu ceea ce inseamna aceasta profesie. Desi urmam la liceu sectia de real, modul logic in care mentorii mei medicali practicau aceasta meserie, dar mai ales daruirea cu care o faceau m-au determinat sa vreau sa devin medic. Nu am regretat niciodata alegerea facuta si daca ar fi s-o iau de la inceput as face acelasi lucru.

O.C: Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ati trait de-alungul carierei dumneavoastra?
 
D.B:Sint multe astfel de momente.Ori de cate ori dupa ani de zile ma intalnesc cu un fost pacient care-mi multumeste ca i-am salvat viata, imi da puterea de a lucra mai departe.

O.B: Ati ocupat in perioada 2000-2003 functia de Ministru al Sanatatii. Ce masura v-ati fi dorit sa implementati si nu ati reusit in mandatul dumneavoastra?
 
D.B: Am inceput o serie de proiecte, unele dintre ele avandu-si finalitate abia anul acesta:descentralizarea spitalelor. Nu am reusit sa restructurez spitalele in functie de necesitatile reale, izbindu-ma de interese meschine, fara legatura cu sanatatea.
Nu am reusit sa conving guvernul de importanta sociala a medicilor si a celorlalte cadre medicale si deci sa le cresc salariile.

O.C: Daca ati fi din nou ministrul Sanatatii care ar fi primul lucru pe care l-ati face acum?
 
D.B: Nu mai vreau sa fiu ministru pentru ca realizez ca pentru niciun guvern, indiferent de culoarea politica sanatatea nu reprezinta decat un domeniu in care se consuma bani, important doar in campania electorala si atunci doar in termeni declarativi.

O.C: Cum ii incurajati pe medicii rezidenti sa ramana sa profeseze in tara?
 
D.B:  Incerc sa le insuflu pe langa dragostea de meserie si pe cea a utilitatii lor. Pe colegii tineri ii atrag in toate activitatile de cercetare, aratandu-le ca le pot face, ca sunt utili si avem nevoie de ei aici alaturi de noi.

O.C: Sistemul sanitar romanesc trece, in momentul de fata, printr-o perioada critica. De ce credeti ca s-a ajuns in aceasta situatie? Care au fost factorii declansatori?
 
D.B: Ar fi foarte multe lucruri de spus in acest sens. In primul rind nu trebuie sa uitam ca traversam o perioada cu mari transformari sociale. Democratia pe care ne-am dorit-o a avut si o parte negativa si anume aceea ca la ora actuala exista o mare indisciplina in sistem, lucru care de altfel se reflecta in actul medical.

Pe de alta parte schimbarea modului de finantare nu s-a facut odata cu schimbarea cerintelor populatiei fata de sistem (populatie care era invatata ca totul este gratis). Introducerea asigurarilor de sanatate a facut ca statul practic sa-si ia mina de pe sistemul sanitar, scazind la cote inimaginabile contributia statului la finantarea sistemului.

O.C:  Care sunt lipsurile sistemului medical romanesc?

D.B: Exista multe lucruri care lipsesc din sistemul sanitar romanesc. Printre acestea se numara:  lipsa de resurse financiare, lipsa unei strategii pe termen lung si lipsa de autoritate. Un alt lucru  care nu este bun in sectorul medical romanesc este schimbarea prea deasa a ministrilor si deci a prioritatilor acestora. De asemenea exista o absenta a preocuparii pentru formarea de medici,dar mai ales pentru a-i motiva sa ramana sa lucreze in tara.

 

 

7642 vizualizari
Conf. Daniela Bartos
Te invita sa-ti exprimi punctul de vedere aici.
Adauga comentariu 2 comentarii

Pentru a putea scrie comentarii trebuie sa fiti autentificat.

Click aici pentru a va autentifica

paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate