Home Vox medici Articole Prof. Florian Popa Prof. Florian Popa: "In Romania trebuie dezvoltate spitale publice de varf"
Vox medici - Doctor Prof. Florian Popa
articol pe larg
Prof. Florian Popa
Medic chirurg
Studii: * Liceul Nr. 3 Bacau
(1953-1957) * Facultatea de
Medicina Generala, Institutul de
Medicina si Farmacie, Bucuresti
(1964-1970)Specializare: *
chirurgia oncologica la Institutul
Oncologic – Cluj
Perfectionare: * Centrul de
Training de la Strasbourg –
Franta in chirurgie vezi tot

Prof. Florian Popa: "In Romania trebuie dezvoltate spitale publice de varf"

11 Octombrie 2010

Este rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si Seful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon" din Bucuresti. Obisnuit sa ocupe functii de conducere prin diverse structuri, prof. dr. Florian Popa isi doreste enorm ca medicul roman sa fie tratat precum un medic european si sustine ca pregatirea specialistilor din Romania este cel putin egala cu cea a cadrelor medicale din afara.


Claudia Spridon (C.S.): Domnule rector, subfinantarea este considerata una dintre marile hibe ale sistemului sanitar. Ce procent din PIB este necesar pentru a asigura functionalitatea sistemului?

Prof. Florian Popa (F.P.): Sigur, subfinantarea e clara. Consider ca ceea ce au discutat partidele in perioada electorala, cei 6% e un buget care ar putea rezolva cat de cat situatia. Insa, eu stiu ce inseamna negocierea, iar persoanele care propun bugetul pe Sanatate ar trebui sa se orienteze la un 7% - 8%, ca sa ramanem la un 6%. Pentru ca atunci cand s-a cerut 6%, am ajuns la 3%. Asta inseamna ca banii ar fi numai pentru oameni sanatosi. Atunci, unde sunt bolnavii? In Romania sunt multe programe de preventie, deci pentru oameni sanatosi, dar totusi in aceasta comunitate exista numerosi bolnavi. Nu cred ca asistenta medicala poate fi una calitativa cu un procent atat de mic din PIB. Sunt de parere ca decenta ar trebui pastrata in toate actiunile comunitatii. Deci, nu e nevoie de un procent de 12% cum e in America. Excesul nu poate fi privit pozitiv, intrucat nu aduce intotdeauna lucruri bune.

C.S.: Vorbeati despre exces. Cadrele medicale parasesc Romania pe zi ce trece. Cum ar putea fi rezolvata aceasta problema, care de altfel, vaduveste sistemul de specialisti?

F.P.: Eu as fi foarte bucuros daca libera circulatie ar fi folosita in vederea perfectionarii profesionale - participari la congrese, conferinte, expozitii. As fi bucuros daca ar satisface curiozitati turistice sau daca ar satisface chiar pasiuni de turism. Atunci as fi incantat de libera circulatie. Situatia, din pacate, este cu totul alta. Principalul element care il face pe specialist sa plece este retributia financiara. Apoi, este vorba de platforma tehnologica. Sunt convins ca sunt si pasionati, dar acestia sunt putini. Marea majoritate a celor care pleaca vor sa isi asigure un confort al vietii mai apropiat de necesitatile pe care le are.

C.S.: Acest exod a devenit totusi un fenomen in Romania...

F.P.: Raspunsul la fenomen ar putea fi urmatorul: atata poate statul. Dar nu e adevarat. Cred ca prin legea unica a salarizarii, un doctor nu ar trebui sa fie privit ca si salariat la nivelul unui sergent major de Politie. Nu fac discriminari, si sergentul e important, si medicul e important. Dar cat se investeste intr-un doctor ca si pregatire pana la specialitate e mult mai mult decat investesti intr-un sergent, de exemplu.

C.S.: Se impune, deci, o refacere a grilelor de salarizare?

F.P.:  Bineinteles. Toti spunem ca sanatatea este o prioritate. Daca e prioritate, trebuie sa privesti si ansamblul celor care fac parte din sistem prioritar. Asta inseamna sa ajungi la un nivel de salarizare confortabil. Pai, nu am ce sa ii zic colaboratorului meu care pleaca de la un nivel de salarizare de 500 de euro intr-o tara unde primeste 5.000 de euro pentru aceeasi activitate. Uneori se vorbeste de slaba pregatire a specialistilor romani in domeniul medical. Daca noi pregatim specialisti de slaba calitate, de ce ii vor francezii? De ce sunt atat de multi medici romani in spitalele din Bruxelles? De ce ii regasim in piata muncii din Spania sau Portugalia? De ce sunt atat de multi si in Anglia? As pune altfel problema. Daca cei de acolo ii angajeaza si sunt multumiti de munca lor, dovada ca nu ii trimit acasa, inseamna ca nivelul lor de pregatire nu e deloc sub nivelul de pregatire al celor din afara. In plus, daca ar exista medici romani nepregatiti in suburbiile pariziene sau la marginea Imperiului Britanic populatia de acolo ar reactiona. Or, nu exista astfel de semne. Dimpotriva, cei care pleaca din Romania sunt doriti acolo, sunt acceptati, muncesc, fac treaba si in definitiv, sunt remunerati pe masura.

C.S.: Si ce ramane de facut?

F.P.: Nu poti sa ingradesti libera circulatie. Ar trebui aduse aici aceleasi conditii de viata din comunitatea europeana. Si eu sunt cetatean european, si francezul e cetatean european, si englezul e, la fel, cetatean european. Distributia generala a fondurilor se face in comunitatea europeana. Sigur, fiecare tara are coordonatele ei. Sa va dau un exemplu. Merg la cate un congres, iar colegul meu european ma intreaba: "Cum ai ajuns aici daca ai 400 de euro pe luna?" Toata lumea stie ca cu 400 de euro nu poti ajunge la Paris si sa iti asiguri acomodarea. Iar de aici, se nasc tot felul de semne de intrebare. Pana la urma, la manifestarile stiintifice devenim egali. Egali in sensul ca si colegul meu european prezinta un articol, si eu prezint un articol, si el vorbeste de o experienta, si eu, la randul meu, impartasesc o experienta. Important este sa vedem imaginea de ansamblu. Eu sunt de parere ca sistemul ar putea fi conceput de asa maniera incat sa isi mentina oamenii si sa ii multumeasca mai mult decat o face la ora actuala, bineinteles, cu o serie de sacrificii.

C.S. Care sunt solutiile pe care le intrevedeti?

F.P.: Inca exista risipa in sistem. In consecinta, as merge nu de la baza, adica de la medicul de familie, ci as incepe de la varf, de la zona de spitalizare sau de diagnostic pe o baza tehnologica mai dezvoltata. Cred ca nu ne putem permite sa mai tinem atatea spitale.

C.S.: Sa inteleg ca un prim pas l-ar constitui transformarea spitalelor in centre...

F.P.: Exact. Poate le transformam in centre de absorbtie a batranilor ori a copiilor de pe strada. Solutii exista. Mai mult, regional trebuie dezvoltate spitale publice de varf. Nu trebuie 48, dar intr-o tara cu atatia romani, pe zone geografice bine gandite ar trebui sa existe un spital public puternic, bine dotat, atat cu tehnologie, cat si cu material uman, care sa asigure sanatatea publica. Nu tot romanul isi permite un tratament in Viena. Sigur ca sunt si exceptii. Insa noi vorbim aici de marea masa. Trebuie sa am in vedere spitale publice care sa fie obligatoriu la dispozitia cetatenilor. De asemenea, sistemul privat poate fi dezvoltat, nu pe aceeasi formula, dar sigur ca si acesta constitutie o solutie.

 

 

 

5676 vizualizari
Prof. Florian Popa
Te invita sa-ti exprimi punctul de vedere aici.
Adauga comentariu Nu sunt comentarii

Pentru a putea scrie comentarii trebuie sa fiti autentificat.

Click aici pentru a va autentifica

paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate