Home Vox medici Articole Rodica Tanasescu Dr. Rodica Tanasescu: "Avem o relatie pe termen lung cu pacientii nostri"
Vox medici - Doctor Rodica Tanasescu
articol pe larg
Rodica Tanasescu
Medic familie
Presedinte- Societatea Nationala de
Medicina de Familie Presedinte -
Asociatia Medicilor de Familie
Bucuresti-Ilfov Vicepresedinte -
Patronatul Medicilor de Familie
Bucuresti Ilfov Membru al
consiliului municipal al Colegiului
Medicilor din Bucuresti Medic
primar medicina de familie Medic vezi tot

Dr. Rodica Tanasescu: "Avem o relatie pe termen lung cu pacientii nostri"

2 Decembrie 2011

Dr. Rodica Tanasescu este in momentul actual una din vocile medicilor de familie din tara. Determinarea de care a dat dovada si dragostea pentru meseria pe care o face fac din Rodica Tanasescu un nume de elita al medicinei romanesti.

De ce ati ales ca specialitate medicina de familie?

Am ales medicina de familie pentru ca, in sfarsit, la ora cand intram eu in Rezidentiat, medicina de familie incepea sa isi contureze cu adevarat personalitatea si pentru ca este o specialitate eminamente clinica si in contact direct cu pacientul. Pentru mine, sansa de a lucra cu pacientul mi s-a parut o provocare permanenta si poate de aceea am ales aceasta specialitate. Meseria este atat de frumoasa, pe cat credeam eu. Suntem usor deceptionati ca, dupa atatia ani, nu s-a inteles locul corect al specialitati si cat de mult bine ar putea aduce aceasta specialitate in sistemul sanitar daca profesionistii ar fi corect folositi nu in sens birocratic, ci in sens profesional.

Ati avut si alte optiuni in afara de medicina?

Da. Am facut un liceu cu predare in limba engleza, sectia fiind de matematica. Aceasta a fost o combinatie ciudata, dar eu am ales medicina. Pe vremea aceea se intra cu medii peste 9, se dadea examen timp de trei zile, la trei materii diferite. Era o performanta recunoscuta de toti cunoscatorii. Mi s-a parut ca medicina este o meserie universal valabila in pofida zonei geografice, a sistemelor politice. Aceasta vesnica valoare a medicinei mi s-a parut ca ii confera acesteia o aura speciala, de arta, de stiinta si de valoare vesnica.


La Rezidentiatul de anul trecut au fost foarte multe locuri pentru medicina de familie. Acesta a fost sau nu un lucru bun?

Pana anul trecut au fost foarte multe locuri si nu a fost un lucru bun faptul ca cei care au esuat la Rezidentiatul in alte specialitati au putut alege medicina de familie. In Rezidentiatul de pe aceasta specialitate trebuie sa intre acei medici care doresc cu adevarat sa faca medicina de familie. Toti cei care au intrat in Rezidentiat de nevoie, nu vor face niciodata medicina de familie de calitate. Cei mai multi dintre ei au abandonat Rezidentiatul dupa un an sau doi pentru alte specialitati. A fost o grava eroare. Avem nevoie de medici buni, bine pregatiti, iar medicina de familie este o specialitate vocationala..

Care ar fi rolul medicului de familie in societatea romaneasca actuala?

Medicul de familie este acel medic de prim contact care face si educatie, face si preventie, care realizeaza diagnosticul precoce, monitorizeaza boala cronica, evalueaza evolutia bolii, a tratamentului. Intre medicul de familie si pacient este o comunicare cu totul aparte, avem o relatie pe termen lung cu pacientii nostri. Desi nu putem realiza nici pe departe ceea ce ne-am dori, iata totusi ca aceasta comunicare intre medicul de familie si pacienti este o realitate. Ne bucuram ca este asa si speram sa facem cat mai multe lucruri pentru ei.

In calitate de presedinte al Societatii Nationale a Medicilor de Familie cum comunicati cu medicii din tara si cat de dificil este sa le spuneti care sunt deciziile ce se iau la nivel inalt?

Este greu in mare masura si asta pentru ca suntem multi, aproape 12.000 de medici de familie in 42 de filiale. Societatea Nationala este o structura organizationala federativa in care nu se inscriu medici ci asociatiile locale. Unele asociatii locale sunt extrem de active si de prezente, facand o munca deosebita cu medicii din zona lor, altele sunt mai putin prezente si acolo incercam sa ajutam, sa incurajam. Fata de anii trecuti insa as putea spune ca avem o comunicare mai buna si poate ca nevoia a creat acest lucru. Avem forumuri de discutii, site-uri, fel de fel de sisteme de comunicare. Colegii nostri sunt mult mai bine informati in ceea ce priveste propriul lor statut. Acum zece ani cred ca multi medici nu stiau ca nu sunt salariati ci sunt liber profesionisti. Astazi, lucrurile s-au imbunatatit. Multi colegi din alte specialitati ne invidiaza pentru modul nostru de comunicare, desi mai avem multe de facut.

In ultima perioada s-au luat foarte multe decizii care i-au afectat pe medicii de familie si ma refer aici in principal la contractul cadru, cum ati reusit sa rezolvati problemele aparute?

Aceste contracte au fost din ce in ce mai nefavorabile medicilor si din ce in ce mai nefavorabile pacientilor. Incercam sa ne adaptam, intelegem criza, dar exista o nemultumire vesnica, ca un murmur de joasa tonalitate care isi pune amprenta categoric asupra evolutiei viitoare a medicilor. Da, este o nemultumire pentru ca nici nu mai putem vorbi despre investitii in cabinete, nici nu mai putem evolua, din pacate de abia reusim sa supravietuim.

Care a fost cel mai dificil moment din cariera dumneavoastra de medic?

Am intalnit situatii in care pur si simplu mi-a fost ciuda ca n-am reusit sa-mi conving anumiti pacienti sa faca ceea ce trebuie pentru ei insisi. Cred ca acesta este unul dintre rolurile noastre esentiale, acela de a ne convinge pacientii ca dincolo de nevoi, de saracie, de stres, de familie, de societate, poate inainte de toate este responsabilitatea fiecaruia dintre noi asupra propriei noastre sanatati. Eu fac permanente eforturi sa-mi responsabilizez pacientii, dar nu intotdeauna reusesc.

Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ati realizat ca presedinte al SNMF?

Au fost foarte multe proiecte si inca mai sunt. Suntem una din putinele societati profesionale care au o platforma de e-learning excelenta care pune la dispozitie, in mod gratuit, tuturor medicilor de familie din tara cursuri inovative, interactive, extrem de utile pentru activitatea de cabinet, acreditate de colegiu. Avem foarte multe manifestari, avem un ziar al nostru in 12.000 de exemplare, avem agenda medicului de familie, n-as putea spune ca ne lipsesc provocarile. Se munceste mult si as putea spune ca evoluam. Pentru noi, evolutia ca societate profesionala nationala si ca imagine a specialitatii este poate cea mai importanta pentru ca trebuie sa convingem si populatia, si colegii din alte specialitati, dar mai ales decidentii ca medicina de familie trebuie sa ajunga acolo undei ii este locul si anume in centrul sistemului medical.

De ce nu ati optat si pentru o cariera universitara?

Pentru ca atunci cand am inceput sa practic medicina de familie, nici macar nu exista o catedra pe aceasta specialitate si pentru ca au fost o multime de criterii care nu au fost tocmai la indemana mea. Recunosc, ca desi am fost invitata de catre unii dintre colegii din catedre, inca nu m-am convins ca trebuie sa fac o astfel de activitate. Predau insa catre medici, fiind formator de medicina familiei.

Pe o scara de la 1 la 10, ce nota ati da medicinei de familie?

Din punct de vedere al performantei, as putea spune ca medicina de familie din Romania, merita nota 7-8, in raport cu aceeasi specialitate din tari foarte dezvoltate cum ar fi Olanda si Marea Britanie. O nota buna, daca ne gandim la nota pe care o primeste sistemul medical romanesc deocamdata. Daca ne gandim si la nota pe care as da-o eu celor ce minimalizeaza medicina de familie, atunci noi totusi trecem clasa, spre deoasebire de ceilalti.

4869 vizualizari
Rodica Tanasescu
Te invita sa-ti exprimi punctul de vedere aici.
Adauga comentariu 1 comentariu

Pentru a putea scrie comentarii trebuie sa fiti autentificat.

Click aici pentru a va autentifica

paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate